Master i medisinsk strålingsfysikk

Generelt

Programbeskrivelse

Helt siden oppdagelsen av røntgenstråler og radioaktivitet på slutten av 1800-tallet, har ioniserende stråling blitt brukt i medisin til diagnostiske og terapeutiske formål. I dag blir halvparten av alle kreftpasienter i verden behandlet med strålebehandling, og diagnostiske metoder basert på både ioniserende og ikke-ioniserende stråling utgjør en viktig hjørnestein i moderne medisin. Som medisinsk fysiker er du medisinsk ekspert på både de fysiske og biologiske aspektene ved stråling, og du er ansvarlig for sikker og optimalisert bruk av stråling.

Masterprogrammet vårt gir deg den dype, tverrfaglige kunnskapen som kreves for å oppfylle dette ansvaret, samt trener deg til å være ledende i den kontinuerlige utviklingen av klinisk praksis. Den forbereder deg også på en karriere i bransjen, hos det svenske strålevernet og i forskning. Etter å ha fått ferdighet i svensk og lagt til et kort introduksjonskurs i læreplanen, vil du også oppnå den profesjonelle graden til medisinsk fysiker.

Grunner til å velge Stockholm University

Studer på kanten av vitenskap, i hjertet av historien

I Stockholm er hjemmet til Radiumhemmet, den første onkologiske klinikken i Sverige som ble opprettet i 1910. Siden 1938 er Radiumhemmet en del av Karolinska universitetssykehus i Solna, hvor også divisjonen medisinske strålefysikk ligger. Her ble mange av de moderne strålebehandlingsteknikkene som brachyterapi, intensitetsmodulert strålebehandling (IMRT) og stereotaktisk kroppsstrålingsterapi (SBRT) som behandler og kurerer tusenvis av pasienter rundt om i verden hvert år utviklet. Det er også her masterstudiet i medisinsk strålingsfysikk blir gitt, av aktive forskere på området i nært samarbeid med de kliniske ekspertene fra sykehuset.

Førsteklasses, språklig utdanning med mange muligheter

Medisinsk strålingsfysikk er en tverrfaglig vitenskap som spenner over mange felt, inkludert fysikk, matematikk, kjemi, biologi og medisin. Dette innebærer spesielle utfordringer når man studerer medisinsk strålingsfysikk, og stiller høye krav til utdanningens kvalitet. Det understreker også viktigheten av samarbeid med eksperter fra andre felt. Siden masterstudiet drives av forskningsavdelingen for medisinsk strålingsfysikk, er alle lærere både veldig investert i og dedikert til utdanning. Alle lærere er også aktive forskere på området med pågående prosjekter med nasjonale så vel som internasjonale samarbeidspartnere fra flere felt.

Som student på masterstudiet vil du derfor få utdanning av høyeste kvalitet og være i nær kontakt med den nyeste forskningen. I tillegg vil du også få en dyp forståelse av den kliniske virkeligheten fra de mange lærerne fra sykehuset, hvor du også vil utføre din kliniske praksis som er inkludert i programmet. Avhengig av interesser og karriere du ønsker å fullføre etter endt utdanning (f.eks. Klinisk, akademisk osv.), Kan gradsprosjektet på 30 studiepoeng gjøres på sykehuset, med en av forskerne ved avdelingen, eller i samarbeid med bransjen.

126159_photo-1562415072-ee88155b809a.jpgValentyn Mytchyk / Unsplash

Programstruktur

Siden masterstudiet i medisinsk strålingsfysikk tilsvarer de to siste årene av profesjonsutdanning for å bli medisinsk fysiker, er alle kurs obligatoriske. Det første året vil du studere radiobiologi og strålebeskyttelse, samt dekke diagnostiske spesialiteter innen medisinsk fysikk inkludert klinisk praksis på alle diagnostiske avdelinger ved sykehuset.

Det andre året er dedikert til strålebehandling (inkludert fem ukers klinisk praksis) og til gradsprosjektet, som er satt til 30 studiepoeng. Temaet for prosjektet trenger ikke å ha en klinisk forbindelse, og mange av våre nyutdannede fortsetter å jobbe i bransjen, hos det svenske strålevernet og / eller satse på en karriere innen forskning.

Det svenske kredittsystemet er kompatibelt med den europeiske standarden ECTS. 30 studiepoeng tilsvarer ett semester på heltidsstudier.

Første året

 • Bilde- og systemanalyse FK7064 9 studiepoeng
 • Grunnleggende radiobiologi FK7065 9 studiepoeng
 • Strålevern og miljøradiologi FK8030 7,5 studiepoeng
 • Physics of Diagnostic Radiology FK8031 10,5 studiepoeng (start)
 • Physics of Diagnostic Radiology FK8031 10,5 studiepoeng (forts.)
 • Magnetic Resonance Imaging FK8032 10 studiepoeng
 • Physics of Nuclear Medicine FK8037 11 studiepoeng
 • Den profesjonelle rollen til medisinsk fysiker FK8038 3 studiepoeng

Andre år

 • Strålebehandling Fysikk og biologi FK8035 22,5 studiepoeng
 • Klinisk strålebehandlet fysikk og biologi FK8036 7,5 studiepoeng
 • Studieprosjekt FK9006 30 studiepoeng

Eksempler på nyere gradprosjekter

 1. Klinisk optimalisering av en regularisert rekonstruksjonsalgoritme i PET. (2018)
 2. Risiko for andre kreft fra protonbehandling av brystkreft - påvirkning av fysiologiske og radiobiologiske usikkerheter. (2018)
 3. Ray Cast / Dose Superposition algoritme for proton grid therapy. (2017)

Karrieremuligheter

Med en Master of Science-grad i medisinsk strålingsfysikk fra Stockholm University , vil du kunne finne arbeid innen flere områder, inkludert strålevern og industrien som er involvert i å produsere maskinvare og programvare som er nødvendig for medisinsk bruk av ioniserende stråling. Du vil også kunne forfølge en karriere innen forskning (både i Sverige og i utlandet).

Å oppnå ferdigheter i svensk og legge til vårt grunnleggende kurs om introduksjon til anatomi, fysiologi og onkologi til pensum vil gi deg mulighet til å få en profesjonell grad som medisinsk fysiker. Dette gjør deg kvalifisert til å søke om attest for å jobbe som medisinsk fysiker i klinikken. Attesten er gitt av Landsstyret for helse og velferd.

Hvorfor Stockholm University ?

Studerende ved Stockholm University gjør en forskjell

Stockholm University er et av de 100 høyest rangerte universitetene i verden og Sveriges største institusjon for høyere utdanning med utdanning av ypperste kvalitet og fremragende forskning på en lang rekke felt.

Vårt campus ligger i Royal National City Park, bare noen minutter fra sentrum av Stockholms by. Stockholm har nylig blitt vurdert som den sikreste hovedstaden i Europa, og er berømt for sine mange grønne og rene områder. Stockholm er ledende innen områder som sosial velferd, likestilling, IT, bærekraft og innovasjon. Kjent for å være et åpent samfunn, er Sverige også rangert som nummer to i verden i Social Progress Index.

Kvalifikasjonskrav

Bachelor of Science Degree, inkludert minst 90 studiepoeng i fysikk, samt kunnskap som tilsvarer:

 • Strålingskilder med medisinske applikasjoner, 7,5 hk (FK5028)
 • Interaksjon mellom ioniserende stråling med materie, 9 hk (FK5029)
 • Strålingsdetektorer og målemetoder, 7,5 hk (FK4016)
 • Stråledosimetri, 7,5 hk (FK4014)
 • Grunnleggende kunnskap om anatomi, fysiologi og onkologi

Kunnskap som tilsvarer svensk videregående skolekurs engelsk B / Englis.

Søknads- og studieavgift kreves med mindre du er EU / EØS-borger eller har langvarig / fast bostedstilstand i Sverige (eller midlertidig bosted av andre grunner enn studier).

Sist oppdatert November 2019

Om skolen

The Faculty of Science at Stockholm University is the largest science faculty in Sweden and is among the top hundred science faculties in the world on the Shanghai ranking. The Faculty offers top-clas ... Les mer

The Faculty of Science at Stockholm University is the largest science faculty in Sweden and is among the top hundred science faculties in the world on the Shanghai ranking. The Faculty offers top-class education in a number of programs and courses, at the Master's level more than 30 study programs are given in English. Minimér
Östermalm