Kurs i utbruddsundersøkelser og forskning
Antwerp, Belgia
VARIGHET
3 Weeks
SPRÅK
Engelsk
TEMPO
Fulltid
SØKNADSFRIST
01 Nov 2024
TIDLIGSTE STARTDATO
28 Apr 2025
STUDIEAVGIFT
EUR 730 *
STUDIEFORMAT
På universitetsområdet
* EØS / EUR 1 900 - ikke-EØS
Introduksjon
Dagens svært mobile, gjensidig avhengige og sammenkoblede verden gir enestående risiko for rask spredning av smittsomme sykdommer som ebola, arbovirus, kolera, multiresistent salmonella. Nylige utbrudd har ført til økt bevissthet om virkningen av slike utbrudd på global helse (sikkerhet). Samtidig gir utbrudd unike muligheter for forskning for å forstå fremvekst og virkning, samt å teste og evaluere effektiviteten av spesifikke intervensjoner for å kontrollere nåværende og fremtidige utbrudd, inkludert forebygging, diagnose, behandling og langsiktig påvirkning. Under ebolautbruddet i Vest-Afrika ble behovet for opplæring i beredskap, utbruddsundersøkelser, utbruddsforskning og bærekraftig kontroll veldig tydelig.
Dette 3-ukers kurset er hovedsakelig for klinikere, helsesystem- og programledere, beslutningstakere og forskere som er, eller har vært, involvert i utbruddsundersøkelser og ønsker å kunne identifisere og vurdere forskningsbehov og muligheter og utvikle og støtte forskning som en del av utbruddsresponsen.
Kurset tar sikte på å forbedre de spesifikke ferdighetene som trengs for å designe og implementere multi- og tverrfaglige utbruddsundersøkelser med et spesielt fokus på relevant forskning før, under og etter akutte faser av utbrudd.
Kurset vil integrere ekspertisen og synspunktene til et tverrfaglig ITM-team involvert i utbruddsforskning, inkludert klinikere, entomologer, epidemiologer, GIS-spesialister, helsesystemer og helsepolitiske forskere, mikrobiologer, molekylærbiologer og samfunnsforskere. En rekke casestudier vil bli presentert og diskutert om ulike typer utbrudd. Disse vil omfatte en rekke overføringsveier (som vektorbårne, luftbårne, mat- og vannbårne), raske og langsomme utbrudd, sjeldne og vanlige sykdommer.
MERK: Ansikt-til-ansikt-undervisningsmetoden for dette korte kurset kan endres til et online-format i tilfelle COVID-19-epidemisituasjonen ikke tillater internasjonale reiser eller når karantene vil være nødvendig.
Undervisnings- og læringsmetoder
Erfaringsutveksling er viktig i læringsprosessen.
Undervisnings- og læringsmetoder består av interaktive forelesninger, gruppearbeid med case-studier, øvelser for å bruke verktøy, laboratoriedemoer, coachet gruppearbeid for oppgaven og presentasjoner for oppgavene. En økt vil bli dedikert til å introdusere kurset og oppgaven og en økt for kursevaluering og konklusjoner. Noen økter vil kreve forberedende lesing eller selvstudium av vanlige begreper og terminologi. Lenker for videre lesing vil også bli gitt.
Programresultat
Etter fullført kurs skal deltakerne kunne:
- Design og forklar en protokoll for å implementere tverrfaglig utbruddsundersøkelse
- Identifiser risikoer og utfordringer i utbruddsforskning og alternativer for å redusere dem
- Definer klare forskningsmål, basert på en analyse av de konkrete problemene og mulighetene knyttet til et spesifikt utbrudd
- Utføre landskapsarbeid av aktører, inkludert lokalsamfunn, lokale og nasjonale (helse)myndigheter, samt fagpersoner, involvert i et spesifikt utbrudd
- Bruk passende (kvantitative, kvalitative, geografiske) metoder for å beskrive et utbrudd og analysere intervensjoner
Læreplan
Et sett med tverrfaglige økter vil hjelpe studentene til å få ny innsikt i utbruddsundersøkelser og forskning som kan støtte utbruddskontroll.
I første del av kurset vil det bli lagt vekt på å introdusere de ulike teoretiske og operasjonelle konseptene, ved å bruke øvelser for å øve på praktiske ferdigheter, som f.eks.
- 10 trinn av utbruddsundersøkelse
- overvåking og tidlig varsling
- geografiske informasjonssystemer
- involverer interessenter, lokalsamfunn, helsesystemer
- evalueringsmetoder, datahåndtering
- etikk
I den andre delen vil vi gå mer i dybden ved å avdekke forskningsmuligheter og diskutere utfordringene, spesifisitetene og virkningen av undersøkelser og forskning under utbrudd gjennom sykdomsspesifikke eksempler. Vi vil diskutere utbrudd av infeksjonssykdommer av sjeldne patogener (f.eks. ebola), ofte neglisjerte utbrudd (f.eks. kolera), sykehusutbrudd (f.eks. antimikrobiell resistensrelatert), vektorbårne sykdomsutbrudd (f.eks. chikungunya), samt diskutere Covid-19 relaterte undersøkelser og forskning. I alle eksemplene vil vi fokusere på multi- og tverrfaglighet i utbruddsundersøkelse, kontroll og forskning.