
Introduksjon
Masterstudiet i medisinsk ingeniørfag dekker det brede og tverrfaglige feltet medisinsk ingeniørfag, og utforsker fordelene og begrensningene til teknologien som brukes i kliniske og prekliniske applikasjoner. Studentene velger fordypning i informatikk, elektronikk eller fysikk, og spesialiserer seg videre i biomekanikk, helsesystemer eller bildebehandling. Fagfolk med erfaring innen både teknologi og medisin står overfor enorme karrieremuligheter.
Opptak
Læreplan
Medisinsk ingeniør ved KTH
Dette er et toårig program (120 studiepoeng) gitt på engelsk. Nyutdannede tildeles graden Master of Science. Programmet tilbys på KTH Campus og KTH Flemingsberg i Stockholm av School of Engineering Sciences in Chemistry, Biotechnology and Health (på KTH ). Skolen har mange relevante forskningssamarbeid med det globalt anerkjente Karolinska Institutet og Karolinska Universitetssjukhuset. Studentene oppfordres sterkt til å tilbringe minst en periode ved et annet universitet (i Sverige eller i utlandet) gjennom et utvekslingsprogram.
Masterstudiet i medisinsk ingeniørfag vil gi deg ekspertise på fordelene og begrensningene til teknologien som for tiden brukes i kliniske og prekliniske applikasjoner. Du vil også tilegne deg den nødvendige kunnskapen for å forbedre og utvikle fremtidens medisinske teknologier.
Medisinsk ingeniørfag er et bredt og tverrfaglig felt. Studiet er delt inn i tre spor for å hjelpe deg med å velge en sammenhengende studieplan som passer dine bakgrunnskunnskaper og ambisjoner. Sporene er informatikk, elektronikk og fysikk. I tillegg til sporet, vil du velge en av tre spesialiseringer innen ulike medisinske ingeniørapplikasjonsområder. Disse er biomekanikk, helsesystemer og bildebehandling. De åtte mulige kombinasjonene av spor og spesialisering er presentert i følgende tabell:
Datavitenskap | Elektronikk | Fysikk | |
Biomekanikk | X | X | X |
Helsesystemer | X | X | |
Bildebehandling | X | X | X |
Datavitenskap-sporet hjelper studenter med en sterk interesse for informatikk til å trene deres evne til å bruke toppmoderne datavitenskapelige verktøy innen biomekanikk, bildebehandling eller logistikk og ledelse av helsevesenet. Datasimuleringer av hjerneskader som oppstår i bilulykker, automatisk segmentering av lesjoner i medisinske bilder med nevrale nettverksbaserte algoritmer eller optimert arbeidsflytdesign på en sykehusavdeling gjennom datasimuleringer er noen eksempler på bruksområder i dette sporet for de ulike spesialiseringene.
Elektronikksporet hjelper studenter med en sterk interesse for elektronikk til å trene deres evne til å bruke toppmoderne elektronikkverktøy innen biomekanikk, bildebehandling eller logistikk og ledelse av helsevesenet. Å designe og produsere sensorer som sporer og måler menneskelig bevegelse, effektivt leser ut og behandler signaler fra en bildedetektor eller studerer oppførselen til ansatte og pasienter som bruker elektroniske enheter, kan være typiske bruksområder i dette sporet for de ulike spesialiseringene.
Fysikksporet hjelper studenter med en sterk interesse for fysikk eller matematikk til å trene opp deres evne til å bruke toppmoderne verktøy fra fysikk eller matematikk i biomekanikk eller bildebehandling. Modellering av menneskelig bevegelse, optimalisering av bildeprotokoller eller design av nye bildesystemer er noen eksempler på applikasjoner i dette sporet for de ulike spesialiseringene.
I løpet av det første året av programmet tar studenter fra alle spor og spesialiseringer obligatoriske kurs i statistikk, simuleringer, signalbehandling og vitenskapsteori og -metodikk. Alle studenter tar også et prosjektbærerkurs hvor teori og praksis fra de fire obligatoriske kursene brukes i prosjekter spesifikke for det valgte sporet og fordypningen. Vær oppmerksom på at Project Carrier-kurset utgjør 50 % av det første året, og viser at programmet fokuserer på å bruke avanserte ingeniørverktøy i praksis.
Det andre året av masteren er viet valgfrie emner innenfor sporet og fordypningen og det avsluttende gradsprosjektet. Studentene er også pålagt å ta ett kurs fra en liste over betinget valgfrie kurs valgt av fakultetet vårt.
Gradsprosjekt
I siste semester skal du gjennomføre et gradsprosjekt. Gradsprosjektet har et todelt omfang. Den brukes til å undersøke programmets læringsutbytte, og sikre at du har tilegnet deg all nødvendig kunnskap for å bli en profesjonell innen medisinsk ingeniørfag. Gradsprosjektet bør også betraktes som det første steget til enten en akademisk karriere eller arbeid i bransjen. Det kan derfor gjennomføres ved en industribedrift, et sykehus eller en akademisk institusjon i Sverige eller i utlandet. Fakultetet ved avdelingen for biomedisinsk teknikk og helsesystemer tilbyr jevnlig muligheter til å gjennomføre forskningsprosjekter ved sine laboratorier.
Emner som dekkes
Medisinsk avbildning og bildeanalyse, implantater og biomaterialer, medisinske informasjonssystemer, biomekanikk, helselogistikk, strålebehandling og pasientsikkerhet.
Programresultat
Bærekraftig utvikling
Nyutdannede fra KTH har kunnskapen og verktøyene for å flytte samfunnet i en mer bærekraftig retning, ettersom bærekraftig utvikling er en integrert del av alle programmer. De tre viktigste målene for bærekraftig utvikling tatt opp av masterprogrammet i medisinsk ingeniørfag er:
- 3 God helse og velvære
- 12 Ansvarlig forbruk og produksjon
- 16 Fred, rettferdighet og sterke institusjoner
I programmet skal studentene studere og lære hvordan menneskekroppen fungerer både under normale og unormale forhold og hvilke teknikker som finnes for å forebygge, diagnostisere og kurere ulike sykdommer. Programmet tilbyr kurs som omhandler de økonomiske og sosiale aspektene ved teknologi, samt etiske problemstillinger rundt teknologi og helsevesen. Det tilbys kurs i anatomi/fysiologi, økonomi og entreprenørskap, ergonomi og bærekraftig utvikling.
Studentene vil få opplæring i hvordan de kan kommunisere med medisinsk personell, samt i å se på teknologiske løsninger fra deres perspektiv. Spesifikke kurs i medisinsk teknologi tar sikte på å utvikle tekniske løsninger som fokuserer på tekniske, medisinske, økonomiske og sosiale aspekter.
I løpet av sitt gradsprosjekt eller under noen av de sterkt oppmuntrede internship-kursene, vil studentene vanligvis jobbe med å utvikle helseteknologi der den brukes eller produseres (for eksempel sykehus eller industri). Studentene kan også velge å jobbe med å utvikle helsevesenet i utviklingsland og sikre at omsorgen organiseres på en økonomisk og sosialt bærekraftig måte.
Galleri
Karrieremuligheter
Helsevesenet blir stadig mer avhengig av teknologisk avanserte verktøy, og en aldrende befolkning krever teknisk bistand. Økonomiske og demografiske endringer krever strukturelle reformer i samfunnet og helsevesenet. Denne etterspørselen skaper behov for fagfolk med forståelse for både teknologi og medisin.
Masterstudiet i Medisinsk ingeniørfag trener opp din evne til å produsere og utvikle medisinsk teknologi som del av en prosjektgruppe, i private bedrifter eller i helsevesenet. En bred yrkesrolle gjør det mulig å jobbe innenfor områder som teknisk utvikling, salg eller administrativ prosjektledelse, avhengig av kompetanse og personlig interesse.
Arbeidsmarkedet består hovedsakelig av små bedrifter spesialisert på spesifikke produkter, og det ekspanderende feltet gir også gode muligheter for å starte egen virksomhet. Nyutdannede ved programmet har hatt som første yrke jobber så varierte som doktorgradsstudenter, ingeniørkonsulenter eller programmerere for bedrifter innen ulike tekniske felt, støtteingeniører, kvalitetskontrollingeniører eller salgskonsulent for klinisk relaterte selskaper. Fremtredende forskningssentre som ansatte våre tidligere studenter er ETH, EPFL, UCL, CERN og KI. Listen over store selskaper inneholder blant annet Siemens, Philips, GE, Elekta, Maquet, Johnsons & Johnson, SAAB og Skandia. Eksempler på små og mellomstore bedrifter som konsekvent ansetter programmets kandidater er Elekta, RaySearch, Episurf, HotSwap, Sectra og Tobii. Sist men ikke minst, sykehus og offentlige organisasjoner med interesse for helsetjenester er også typiske arbeidsgivere for våre tidligere studenter.
Etter endt utdanning
Yrkesroller hvor det er behov for den kombinerte kunnskapen om teknologi og fysiologi, for eksempel produksjonsteknologi brukt i helsevesenet, i forskning og utvikling eller som prosjektleder. Andre roller inkluderer sikkerhetsspørsmål i kjøretøyindustrien eller sportsteknologi eller som konsulenter i helseorganisasjoner eller sykehus.